Kérdésed van? Fordulj hozzám bizalommal. +36 70 519 8753

Blog

Favirág készítés, gondolatok a favirág dekorációról

Döme Kata
Döme Kata
2021.05.25 16:06

Favirág készítés, gondolatok a favirág dekorációról.

A Hauservirág születése


Szeretem a fákat, akkor is, ha a természetben látom őket és akkor is, ha alapanyagként találkozom velük. A fából készített tárgyak szeretete gyermekkoromból maradt meg, családom férfi tagjai asztalos mesterek voltak, akik a hagyományos bútorokon kívül intarziás díszdobozokat és más remekműveket készítettek. Mindig otthon éreztem magamat a műhelyekben. Imádtam a feldolgozott fa illatát és kíváncsian figyeltem, ahogy a nyersanyagból használati, vagy dísztárgy születik.

Ázsiában járva amikor az egyik ott honos, trópusi növényt (ami leginkább a bodzafa ágához hasonlított) és a belőle készített virágot megláttam, számomra nem volt kérdés, hogy a természetes dekoráció világa új eszközzel gyarapodott. Energetikailag mint “Fa-elem”, támogató energiája képviseli a kezdeteket, a rügyfakadást és virágzást, a fejlődés szimbóluma. A megújulás tavaszi fuvallatát hordozza.
A különleges fa alapanyagot kézzel hántolják, így elkülönül a barna kéreg és a belső krém-fehér, törékeny, papír vékonyságú de vízzel jól formázható alapanyag.

Gondos tervezéssel a természetes virágok formájára mintázva, kiegészítve az egyéni fantáziával, megszületett a „favirág”. Drót szárral és merített papír levelekkel igazi formázható, csokorba köthető virágszál készült, ami megannyi lehetőséget rejt magában. A forma, összeállítás és szín tekintetében számtalan változat létezik. A színezés minden esetben a természetes alapanyaghoz illő természetes pigment festékkel történik. A favirág kiválóan társítható más dekorációs elemekkel. Például szárított növényi részek, termések felhasználásával, csipkével gazdagon díszítve esküvői csokor is készülhet, mely hosszú évekig őrzi a nagy nap emlékét. De az egyéb alkalmakra összeállított csokrok, asztal- vagy ablakdíszek is az „örökvirág” kategóriába emelik a kompozíciókat.

A favirág kiváló ajándék és nagyszerű dekoráció babaszobába, menyasszonyi csokorként, lakodalomhoz, évfordulós partikhoz, termek állandó, tartós díszítésére és használhatja őket bátran asztaldíszek alkotó elemeként, csokrokban, süteményeken vagy akár képkeretekben.
És hogy milyen előnyei vannak a száraz és kézműves favirágnak az élővirággal szemben? Tartósak, évekig őrzik az esemény emlékét, sokáig díszítik a kiválasztott helyet. Ápolásuk egyszerű: a heti takarítást akár egy hajszárítóval elvégezhetjük. Fontos pozitívuma továbbá, hogy nem allergizál, nem hervad, hónapok, évek múlva is változatlan formában dekorál. Amint átgondoltam ezt a sokféle felhasználási lehetőséget, megéreztem,hogy egy kis “személyre szabással“ hazai színvilággal, kis virágkötészeti csavarral nagyszerű lehetőség : és megszületett a “Hauservirág”. Számomra a sokszínű Thaiföld ezer arcát és illatát ötvözi az itthoni kézműves vásárok hangulatával. A saját fejlesztésű dekorációs termékek népszerűsítését Magyarország híres vásáraiban kezdtük és minden elkészített csokor visszaadja a különleges hangulatot.


Hauservirág, kézimunka szeretettel készítve.